Elikagai ultra-prozesatuek kalte egiten diote osasunari

Bi ikerketak erakutsi dutenez, elikagai ultraprozesatuen kontsumo handiak minbizia eta gaixotasun kardiobaskularrak izateko aukerak biderkatzen ditu.

Joan den abuztuan British Medical Journal (The BMJ) aldizkarian argitaratutako bi ikerlanek elikagai ultra-prozesatuen osasunerako arriskuaz ohartarazten dute, batez ere nagusiki osagai industrialekin egindako horiek.

Lehen ikerketa AEBetan egindako ikerketa da. Ikertzaileek ikusi dutenez, gizonen kasuan, elikagai horien tasa altuek kolon eta ondesteko minbizia garatzeko arriskua areagotzen dute. Ikerketak ia hiru hamarkadatan monitorizatu ziren 200.000 parte-hartzaile baino gehiagoren datuak bildu ditu.

Elikagai ultra-prozesatuen arriskua

Tufts Unibertsitateko eta Harvard Unibertsitateko (biak Bostonen) ikertzaileek egin duten lanean ikusi ahal izan denez, minbizi-mota hori garatzeko arriskua % 29 handiagoa da prozesatutako janariak eta edariak kantitate handitan kontsumitzen dituzten gizonen artean, gutxiago kontsumitzen dituzten horiekin alderatuta. Emakumeetan, aldiz, ez dute joera bera aurkitu.

Tuftseko Nutrizio Zientzia eta Politiken Friedman Eskolako ikertzaile eta ikerketaren egilea den Lu Wang-ek azaldu duenez, “prozesatutako haragia arrisku faktore garrantzitsua da horrelako gaixotasunentzat. Gainera, batez ere osagai industrialekin egindako elikagaiek azukre erantsi ugari eta zuntz gutxi dute, eta horrek kolon-ondesteko minbizirako arrisku-faktorea den pisua handitzeko eta obesitatea garatzeko arriskua areagotzen du”.

Bigarren lana, Italian egina, 2005 eta 2019 artean 22.895 pertsonak izan zituzten elikadura-ohiturei eta osasunari buruzko informazioari buruzko datuetan oinarritzen da. Ikerlanaren arabera, elikagai prozesatu gehiago dituzten dietak jarraitzen dituzten pertsonek, modu osasungarriagoan jaten duten horiekin alderatuta, edozein arrazoirengatik hiltzeko % 19ko arrisku handiagoa zuten eta % 32 gehiago, bihotz-hodietako eritasunengatik.

Bi lan horien egileek uste dute, ondorio kaltegarriei buruzko bildutako proba guztiak kontuan hartuta, zenbait neurri hartu beharko liratekeela elikagai ultra-prozesatu mota batzuen kontsumoa mugatzeko, dieta osasungarriagoak sustatzeko eta elikadura-gomendioak birformulatzeko, prozesatze-mailari arreta handiagoa jarriz.