Iruñeak elikagaien xahuketaren eta erabilera bakarreko ontzien aurkako bi gida aurkeztu ditu

Ekimenak konpostagarriak ez diren plastikozko ontzien erabilera % 60raino murriztea aurreikusten du

 Irakurketa denbora: Minutu 1

Iruñeko Udalak ekimen bat jarri du martxan elikagaien xahuketa eta ontzi erabilgarrien erabilera murrizteko. Ekimenaren barruan bi gida argitaratu dira, bata tokiko merkataritza txiki eta ertainari zuzendua eta bestea kontsumitzaileei zuzendua. Proiektua Europar Batasunak finantzatzen du NextGenerationEU funtsen bidez, eta Berreskuratze, Eraldaketa eta Erresilientzia Planaren parte da. Ekimen honen helburu nagusia da praktika jasangarriagoetarako kultura aldaketa sustatzea.

Gidak udal webgunean eskuragarri daude, eta sektore bakoitzera egokitutako konponbide praktikoak lantzen dituzte. Merkataritzan, inbentarioen kudeaketa eraginkorrean eta salmenta puntuetan estrategia jasangarriak ezartzean zentratzen dira. Kontsumitzaileen kasuan, etxean xahuketa murrizteko eta elikagaien aprobetxamendua hobetzeko jarraibideak eskaintzen dituzte, ulertzea errazteko ikus-materialak barne.

Udal aurreikuspenen arabera, gida hauen ezarpenak elikagaien xahuketari buruzko kontzientziazioa % 80 baino gehiago handitu dezake, soberakinen kudeaketa % 70 hobetu saltokietan eta % 50 etxeetan, eta konpostagarriak ez diren plastikozko ontzien erabilera % 40-60 artean murriztu. Programa bi sektoreetarako prestakuntza-tailer eta jarduera jarraituekin osatuko da.



Ekimena hainbat Garapen Jasangarriko Helbururekin lerrokatzen da, besteak beste, Goserik Ez (2. Helburua), Ekoizpen eta Kontsumo Arduratsuak (12. Helburua), Klimaren aldeko Ekintza (13. Helburua) eta Helburuak Lortzeko Aliantzak (17. Helburua).

Advertisements